16.4.13

Διατροφικό σκάνδαλο: Στη Γαλλία τα περισσότερα κρούσματα αλόγου...

Την ακριβή έκταση του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου επιχειρεί να διαπιστώσει η Κομισιόν, μετά από τρεις μήνες δειγματοληπτικών ελέγχων σε... προϊόντα βόειου κρέατος. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων, έγινε γνωστό ότι στη Γαλλία εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα σε σύνολο 11 ευρωπαϊκών χωρών ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα.
Θετικά σε ίχνη από κρέας αλόγου μέσα σε προϊόντα που έφεραν σήμανση βόειου κρέατος βρέθηκαν περισσότερα από ένα στα 8 δείγματα που ελέγχθηκαν τυχαία στη Γαλλία, στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη μετά από απόφαση της Κομισιόν, αφότου ξέσπασε το νέο διατροφικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τα 353 δείγματα που ελέγχθηκαν στη Γαλλία, ανιχνεύθηκε κρέας αλόγου στα 47 και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες 11 χώρες της Ευρώπης όπου έγιναν έλεγχοι.

Ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 12,5% καθώς 36 δείγματα βρέθηκαν θετικά σε σύνολο 288 προϊόντων που ελέγχθηκαν.

Στη Γερμανία εντοπίστηκαν 29 δείγματα θετικά σε σύνολο 867 ενώ στην Ιταλία -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας- ένα στα πέντε δείγματα που βρέθηκαν θετικά περιείχε ποσοστό υψηλότερο του 1% σε κρέας αλόγου. Συνολικά στην Ιταλία ελέγχθηκαν 454 δείγματα και βρέθηκαν 93 θετικά ενώ ανακοινώθηκε ότι τα ελεγχόμενα προϊόντα ήταν εισαγωγής και εγχώριας παραγωγής.

Στη Βρετανία, έγιναν 150 έλεγχοι αλλά δεν βρέθηκε κανένα θετικό δείγμα ωστόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η χώρα έχει τα πιο υψηλά ποσοστά στην ουσία φαινυλβυταζόνη, η κατανάλωση της οποίας είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: