17.4.13

Η Κύπρος πουλά χρυσό... σε τιμή που πέφτει...



Η κυβέρνηση της Κύπρου σχεδιάζει να πουλήσει ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η απόφαση για... την πώληση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την κεντρική τράπεζα, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης στο Bloomberg.
Πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού συμφώνησε να πωλήσει η Κύπρος για να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει μέρος της μεγάλης συνεισφοράς της (13 δισ. ευρώ) στη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

"Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας", δήλωσε ο Γεωργιάδης μιλώντας στο Bloomberg TV. "Προφανώς, είναι μια μεγάλη απόφαση".

Η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, εν μέρει λόγω και των ανησυχιών ότι ίσως και άλλες κυβερνήσεις ακολουθήσουν τον δρόμο της Κύπρου.

Η τιμή του χρυσού πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1.400 δολάρια η ουγγιά (σήμερα διαπραγματεύεται στα 1.377 δολάρια περίπου), ενώ η διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά του Σεπτεμβρίου 2011 ξεπέρασε το 20%.

Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος σε αυτή την τιμή του χρυσού θα πρέπει να πουλήσει πάνω από 12 τόνους του πολύτιμου μετάλλου για να πιάσει το στόχο "διάσωσης". Το όριο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, στα κυπριακά αποθέματα είναι 13,9 μετρικοί τόνοι.

Αρα τι; Αν ο χρυσός πέσει κι άλλο, η Κύπρος χρεοκοπεί;

Ο Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και επέμενε ότι συνεργάζονται αποτελεσματικά. Η χώρα πρέπει να δει πώς βρέθηκε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση και "προφανώς ορισμένες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα εξεταστούν" από ανεξάρτητη επιτροπή, δήλωσε.

"Υπάρχει ένα ζήτημα και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό θέμα", πρόσθεσε ο Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει "την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών", επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: