16.4.13

Μαραθώνιος τρόμου στη Βοστόνη...

Δραματικό φινάλε επεφύλαξαν στον Μαραθώνιο της Βοστόνης οι αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών, που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο σε δεκάδες ανυποψίαστους αθλούμενους και φιλάθλους. Οι αμερικανικές Αρχές σήμαναν συναγερμό και το βασικό ενδεχόμενο που...
εξετάζουν είναι μια εκτεταμένη και πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με κίνητρα που διερευνώνται.
Τρόμος και φόβος κυριαρχεί στη Βοστόνη από χθες το απόγευμα τοπική ώρα, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αθλητών και θεατών που παρακολουθούσαν τον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστόνης, εναντίον της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, και την ανεύρεση εκρηκτικών μηχανισμών σε άλλα σημεία της Βοστόνης, ξυπνώντας μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου.

Η αστυνομία απέφυγε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ευθύνη για τις έρευνες ανέλαβαν το FBI, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που καταδεικνύει ότι το πρώτο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η εμπλοκή τρομοκρατών.
Στη φωτογραφία φαίνεται η λάμψη από την έκρηξη τη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης στο φινάλε του μαραθωνίου
Στη φωτογραφία φαίνεται η λάμψη από την έκρηξη τη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης στο φινάλε του μαραθωνίου

Οι αρχές απέφυγαν μέχρι αργά το βράδυ να τοποθετηθούν σ' αυτό το πιθανό ενδεχόμενο, αλλά έγινε γνωστό πως το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε κατά την ενημέρωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ήταν η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία σχεδιάστηκε με τρόπο που να προκαλέσει πολλά θύματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν βρεθεί «αρκετοί εκρηκτικοί μηχανισμοί» στη πόλη της Βοστόνης και για τον λόγο αυτόν δόθηκε εντολή για «κλείσιμο» (lockdown) της πόλης υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

Επίσης, ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν, ενώ ακινητοποιήθηκαν και όλες οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας επειδή εκφράστηκαν φόβοι ότι οι βόμβες πυροδοτήθηκαν με τη βοήθεια κινητών, όπως συνέβη το 2005 στο Λονδίνο.
Μαραθώνιος τρόμου στη Βοστόνη

Επίσημα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δύο εκρήξεις, στο σημείο τερματισμού του ιστορικού μαραθωνίου. Ομως, μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα του Μέρντοχ «New York Post» επέμειναν ότι οι νεκροί ήταν 12 και οι τραυματίες δεκάδες.

Αμέσως μετά την επίθεση ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος από ανώτατα στελέχη του FBI, της CIA και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο κ. Ομπάμα έδωσε εντολή να αποσταλούν ενισχύσεις και βοήθεια στη Βοστόνη και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα καλύτερα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής μετέβησαν στη Βοστόνη από την Ουάσιγκτον.
Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν στο σημείο της επίθεσης. Τα σωστικά συνεργεία μετέφεραν αιμόφυρτους θεατές και αθλητές για τις πρώτες βοήθειες
Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν στο σημείο της επίθεσης. Τα σωστικά συνεργεία μετέφεραν αιμόφυρτους θεατές και αθλητές για τις πρώτες βοήθειες

Οι αρχές ερευνούν επίσης και την πιθανότητα «μαζική επίθεσης», και από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι του FBI, διότι εκτός των τριών εκρήξεων έχουν βρεθεί και δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν είχαν εκραγεί. Αστυνομικοί και στρατιώτες ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή την ευρύτερη περιοχή του τερματισμού του μαραθωνίου σε απόσταση ενός τετραγωνικού μιλίου για την πιθανότητα οι δράστες να προετοίμασαν επιθέσεις και σε άλλα μέρη της Βοστόνης. Η αρμόδια επιτροπή για τον Μαραθώνιο της Βοστόνης γράφει στη σελίδα της στο Facebook ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες.

Επίσης η αστυνομία επιβεβαίωσε και την έκρηξη στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης, Ρέιτσελ Ντέι, η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου, δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.
Μαραθώνιος τρόμου στη Βοστόνη

Σύλληψη υπόπτου
Σύμφωνα με πληροφορίες της «New York Post» και του τηλεοπτικού δικτύου Fox, που δεν επιβεβαίωσε η Αστυνομία της Βοστόνης, συνελήφθη πολίτης της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος βρέθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο. Ανέφεραν επίσης ότι ο Σαουδάραβας θεωρείται ύποπτος και κρατείται σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα.

ΟΜΠΑΜΑ
Θα βρούμε ποιος το έκανε
Μαραθώνιος τρόμου στη Βοστόνη

«Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Εχω μιλήσει με τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο και τους διαβεβαίωσα ότι η Αμερική είναι στο πλευρό της Βοστόνης. Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε, ούτε γιατί, και δεν θα έπρεπε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα προτού δούμε όλα τα στοιχεία. Αλλά να είστε σίγουροι πως θα τη διερευνήσουμε σε βάθος αυτή την υπόθεση. Θα βρούμε ποιος το έκανε και γιατί. Οι υπεύθυνοι θα νιώσουν πάνω τους όλο το βάρος της δικαιοσύνης. Ο λαός της Αμερικής θα πει μια προσευχή για τη Βοστόνη απόψε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομο μήνυμά του λίγες ώρες μετά το χτύπημα.

ΣΚΗΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ
Ξύπνησαν μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου

Σκηνές φρίκης και χάους που φέρνουν στο μυαλό αναπόφευκτα ένα άλλο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, εκείνο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εκτυλίχθηκαν χθες στη Βοστόνη των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως το 2001, έτσι και χθες οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν σε σημεία με μεγάλο πλήθος κόσμου σπέρνοντας το χάος και τον πανικό.
Μαραθώνιος τρόμου στη Βοστόνη

Ανθρωποι που τρέχουν αιμόφυρτοι, σωστικά συνεργεία, πυροσβέστες, αστυνομικοί, νέφη καπνού, εκρήξεις και συντρίμμια: όλα χθες θύμιζαν όσα τραγικά είχαν λάβει χώρα το 2001 στην καρδιά της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, ενώ πλέον το FBI μελετάει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα νέο χτύπημα τύπου Αλ Κάιντα.

Μάλιστα, ακόμη και το γεγονός πως οι εκρήξεις χθες ήταν διαδοχικές και οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πολλοί και τοποθετημένοι σε διαφορετικά σημεία ταιριάζει κι αυτό με τα απανωτά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου ενάντια στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο.
Εικόνες-σοκ που ξύπνησαν μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου μετέδιδαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από τον τόπο της επίθεσης στη Βοστόνη
Εικόνες-σοκ που ξύπνησαν μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου μετέδιδαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από τον τόπο της επίθεσης στη Βοστόνη

Τότε, προ 12ετίας, υπενθυμίζεται πως είχαν χάσει τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις συνολικά σχεδόν 3.000 άτομα ενώ οι τραυματίες είχαν ξεπεράσει τους 6.000. Δεν είναι τυχαίο πως στον απόηχο των χθεσινών εκρήξεων, οι αρχές των ΗΠΑ έσπευσαν να ενισχύσουν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, το κλίμα της ανησυχίας μεταδόθηκε άμεσα και σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος του Λονδίνου. Θορυβημένες από τα γεγονότα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι βρετανικές αρχές πάντως από την πλευρά τους ανακοίνωσαν χθες πως πρόκειται να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους.

«ΕΙΧΑΝ ΑΓΙΟ»
Ασφαλείς οι Ελληνες αθλητές

Καλά στην υγεία τους είναι ευτυχώς και οι 12 Ελληνες δρομείς που πήραν μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Μάλιστα, αυτοί μάλλον «είχαν άγιο», καθότι, όπως δήλωσαν δύο εξ αυτών, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος και η Αλεξάνδρα Χριστοδουλοπούλου, χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είχαν περάσει από το σημείο του τερματισμού μόλις λίγα λεπτά πριν από την πρώτη έκρηξη, τη στιγμή της οποίας βρίσκονταν μόλις μερικές δεκάδες μέτρα μακριά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι και στέλνουμε τη συμπαράσταση και τη συμπάθειά μας σε όλους όσοι ήταν εκεί. Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς πως ένα ιστορικό γεγονός όπως ο Μαραθώνιος της Βοστόνης βρέθηκε στο στόχαστρο της τρομοκρατίας».

Ο αποτροπιασμός ενισχύεται εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους στον κόσμο. Ενδεικτικά, φέτος συμμετείχαν σε αυτόν περίπου 28.000 δρομείς, ενώ ο αριθμός των θεατών παραδοσιακά κάθε χρόνο προσεγγίζει τους 500.000.

Nέα Υόρκη, Μιχαλης Ιγνατίου
Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: