1.4.13

Τα «λουκέτα» σε Ιταλία και Ισπανία δείχνουν το μέγεθος της κρίσης...



Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο σε Ιταλία και Ισπανία, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ανησυχία για ... τον τραπεζικό τομέα των δύο χωρών και αποδεικνύει ότι οι συνταγές λιτότητας δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η κερδοφορία των τριών μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών - της Santander, της BBVA και της Caixabank - μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 60% το 2012, λόγω των προβλέψεων για ζημιές στην αγορά ακινήτων. Οι διαγραφές δανείων, που έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ για την κρατική τράπεζα Bankia, προκάλεσαν ζημιές ρεκόρ ύψους 19,2 δισ. ευρώ.

Ένα στα δέκα δάνεια που έχουν δώσει ισπανικές τράπεζες ήταν σε καθυστέρηση αποπληρωμής για τρεις μήνες ή περισσότερο τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η εταιρεία ερευνών Axesor ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2008, με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις να συμπληρώνουν αιτήσεις για προστασία από τους πιστωτές τους (αύξηση 82% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν τα δάνεια πολλών επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

Στην Ιταλία, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες - η Intesa Sanpaolo και η UniCredit - σχημάτισαν προβλέψεις συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ το 2012 για να καλύψουν προβληματικά δάνεια ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και για τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα.

Έξω στις προβλέψεις της φαίνεται να πέφτει η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών που εκτιμούσε ότι θα μειωθεί ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους ωστόσο αυτή η προοπτική φαίνεται να απομακρύνεται καθώς η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση 0,2%.

Περίπου 1.000 επιχειρήσεις χρεοκοπούσαν κάθε μήνα το 2012 στην Ιταλία, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε τον Ιανουάριο στο 7,4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών και πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με της Γαλλίας (4,1%) και της Γερμανίας (3%).

Η Ελλάδα πάντως κρατά τα σκήπτρα με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αγγίζει το 22,5% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: