10.4.13

«Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες» από σεισμό στο νοτιοδυτικό Ιράν...

 «Καμία επίπτωση στον πυρηνικό σταθμό»...
Για τουλάχιστον 30 νεκρούς και 800 τραυματίες κάνει λόγο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ιρανικής φοιτητικής ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά το σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στην επαρχία Μπούσεχρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Τον ίδιο...
αριθμό θυμάτων και τραυματιών στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε η δόνηση έδωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και ο κυβερνήτης της επαρχίας, Φερεϊντούν Χασανβάντ, σε δηλώσεις του στην ιρανική κρατική τηλεόραση. Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν καταρρεύσει 700 κατοικίες.

Ιρανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το δίκτυο BBC ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 37 και των τραυματιών στους 850.

Το νυκτερινό σκοτάδι το οποίο έχει καλύψει την περιοχή κάνει ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων, με τις αρχές της επαρχίας να στέλνουν εσπευσμένα γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ώστε οι προσπάθειες διάσωσης να συνεχιστούν όλη τη νύχτα.


Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και 800 τραυματίσθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που έπληξε την επαρχία Μπουσέρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά στις 4.22 μ.μ. (τοπική ώρα).

Το επίκεντρο εντοπίζεται από τους σεισμολόγους κοντά στην πόλη του Κάκι, 90 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης του Μπούσεχρ.

Δύο από τα πενήντα χωριά τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή φέρονται να έχουν ισοπεδωθεί πλήρως, σύμφωνα με το BBC. Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος στέλνει ήδη συνεργεία της στην περιοχή.

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός τον οποίο διατηρεί το Ιράν.

[Ιραν - Κατεστραμμένα κτήρια στο Μπούσεχρ ]
REUTERS/HANDOUT

Κατεστραμμένα κτήρια στην περιοχή Μπούσεχρ.
Το Ιρανικό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο συνδέεται απευθείας με το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, υπολογίζει το μέγεθος της δόνησης στα 6,1 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να αγγίζει τους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μάρτυρες, σημειώνει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός έως και το Εμιράτο του Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι και το Μπαχρέιν.

«Καμία επίπτωση στον πυρηνικό σταθμό»


Ο σεισμός δεν επηρέασε τη λειτουργία του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου της Μπουσέρ σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της κατασκευάστριας εταιρείας (φωτογραφία αρχείου).
Την ίδια ώρα, οι ρώσοι κατασκευαστες του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στην περιοχή δηλώνουν ότι οι εγκαταστάσεις και ο αντιδραστήρας δεν έχουν υποστεί καμία ζημία και το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Atomstroyexport, μάλιστα, τα επίπεδα της ακτινοβολίας βρίσκονται σε απόλυτα ελεγχόμενα επίπεδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Μπούσεχρ επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση ότι ο πυρηνικός σταθμός στην περιοχή παραμένει άθικτος.

Ο αρχιμηχανικός των πυρηνικών εγκαταστάσεων, Μαχμούντ Τζαφάρι, σημείωσε μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Αλάμ, ότι καμία παρέκκλιση από τα λειτουργικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα ασφαλείας δε σημειώθηκε εντός των εγκαταστάσεων λόγω του σεισμού.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι το Ιράν την ενημέρωσε για τη σεισμική δόνηση, αλλά και για το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό στσθμό του Μπούσεχρ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν υποστεί ζημιές από τη δόνηση, με αποτέλεσμα δυσχέρειες στις επικοινωνίες.

Το Ιράν βρίσκεται επάνω σε γεωλογικό ρήγμα, γεγονός το οποίο κάνει την περιοχή ευεπίφορη σε έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Το 2003, ισχυρή δόνηση στην πόλη Μπαμ άφησε πίσω της 25.000 θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: