6.4.13

ΚΥΠΡΟΣ: Πολύ αργά θυμήθηκε να διώξει την Τρόικα το ΑΚΕΛ, λέει ο Α. Νεοφύτου...


Λεμεσός: «Πολύ αργά σκέφτηκε να διώξει την Τρόικα», ήταν η σημερινή απάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προς το ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τις αναφορές του περί προετοιμασίας πρότασης για επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων εκτός Τρόικας και μνημονίου.

Σε...
δηλώσεις του, μετά από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως επιθυμεί να υπενθυμίσει στο ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι «αυτοί κάλεσαν την Τρόικα, ως αποτέλεσμα μιας χρεοκοπημένης οικονομικής πολιτικής, των τελευταίων 5χρόνων», προσθέτοντας πως «ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ήταν Πρόεδρος την περασμένη πενταετία και κλήθηκε να διαχειριστεί, μέσα σε μερικές μέρες, αυτά που είχαν δρομολογηθεί».

«Η Τρόικα και τα μνημόνια δεν έχουν συμμάχους στην Κύπρο, αλλά θέλουμε λύσεις. Κι όσοι προτείνουν να φύγει η Τρόικα, πρέπει να έχουν και συγκεκριμένες εισηγήσεις», συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο ότι το ΑΚΕΛ ετοιμάζει εισηγήσεις περί αυτού, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «όταν ο φίλτατος ΓΓ του ΑΚΕΛ θα βρει 31 δις ευρώ ή όλοι μαζί αν μπορούμε να τα βρούμε, θα επαναλάβω αυτό που είπα προ ημερών, η Τρόικα να πάει στον αγύριστο».

Ωστόσο, συνέχισε, πρέπει με σύνεση να δούμε τα επόμενα βήματα μας, «να ανασκουμπωθούμε, να βρούμε τις δυνάμεις μας, αν έχουμε πόρους, να δούμε πώς ξανακτίζουμε την οικονομία μας, πως την οδηγούμε σε πορεία ανάπτυξης, που δεν είναι εύκολο πράγμα», ενώ σημείωσε ότι «θα μπούμε και το γνωρίζουμε, σε μια βαθύτατη ύφεση».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην εξήγηση της λέξης resolution που αναφέρεται στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως «ο Μπαμπινιώτης δεν χρειάζεται. Μόνο η δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι αρκετή».

«Υπάρχουν πραγματικότητες και ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε ότι έπαιζε πολιτικά παιχνίδια», είπε και πρόσθεσε πως «εν γνώση του (Διοικητή της ΚΤΚ) ότι η συγκεκριμένη τράπεζα δεν μπορούσε να επιβιώσει, φόρτωσε στο λαό μας 9,5 δισεκατομμύρια επιπρόσθετα βάρη, απλώς γιατί περίμενε να αλλάξει η Κυβέρνηση και να κάνει το αυτονόητο».

Όσον αφορά τη συζήτηση που έγινε στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτό ασχολήθηκε με «την επόμενη μέρα για τον τόπο μας, τα νέα δεδομένα, τις νέες οδυνηρές πραγματικότητες», προσθέτοντας ότι τα μέλη έθεσαν απόψεις, θέσεις, προβληματισμούς, αλλά και εισηγήσεις, ενώ τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν σε διάσκεψη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί είτε αύριο, είτε την ερχόμενη Τρίτη.

«Είναι γεγονός ότι το σύνολο της κοινωνίας μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με όλες τις κοινωνικές τάξεις να βιώνουν ένα μεγάλο βάρος» είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και συμπλήρωσε «οι εποχές που κάναμε μερίσματα ευημερίας έχουν παρέλθει, ο πολιτικός κόσμος και η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε μια ωμή πραγματικότητα και πρέπει να δείχνει την κοινωνική της ευαισθησία όχι μέσω των μερισμάτων ευημερίας, αλλά μέσω μιας πιο δίκαιης κατανομής των βαρών».

Ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσης και πως ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι δύσκολος και χρειάζεται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι «ευχολόγια και ωραίες διακηρύξεις που χρησιμοποιήσαμε τις περασμένες δεκαετίες».

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να ανασκουμπωθούμε, να πάρουμε από το χέρι το λαβωμένο μας λαό, έστω και μέσα από δρόμους δύσβατους, να τον οδηγήσουμε σε καλύτερους δρόμους», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να έχουμε όραμα και δεν πρόκειται να παραδοθούμε σαν λαός, στον οποίον έστειλε το μήνυμα πως «χρειάζεται πολλή δύναμη και πολλή υπομονή».

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, οι πολίτες βαρέθηκαν να ακούνε τους πολιτικούς να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει περισσότερο και ποιος λιγότερο και ανέφερε ότι «αυτό δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου, που άλλος δυστυχεί, άλλος έχασε τη δουλειά του, του άλλου έκλεισε η μικρομεσαία επιχείρηση του, του γείτονα μας εξαφανίστηκαν οι καταθέσεις του, του έμειναν τα χρέη».

«Όλοι αυτοί δεν έχουν χρόνο να ασχολούνται για τις δικές μας κοκορομαχίες. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν έστω και μικρές λύσεις, μικρές ανάσες. Γι’ αυτό και θα σταθούμε δίπλα στην Κυβέρνηση και αυτός είναι ρόλος του ΔΗΣΥ, δίπλα στην Κυβέρνηση, να την στηρίξουμε για να παρθούν αποφάσεις του σήμερα, που θα βελτιώνουν έστω και λίγο τις σημερινές συνθήκες».

Ερωτηθείς για τις νέες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ και πώς αυτές επηρεάζουν τον τόπο μας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ο φίλος του εχθρού μας είναι εχθρός» και ότι «εμείς πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες στρατηγικές, συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική και θεωρώ πως η Κύπρος πρέπει να παραμείνει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, πρέπει να κτίσει περισσότερες σχέσεις συνεργασίας μαζί με το μέχρι πριν μερικά χρόνια, ξεχασμένο μας γείτονα, το Ισραήλ, να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αλλά και με τις άλλες χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλες τις άλλες χώρες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο γεωστρατηγικό χάρτη».
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/140040/poly-arga-thymithike-na-dioxei-tin-troika-to-akel-leei-o-a-neofytou#sthash.NedTZ3yM.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: