2.4.13

Ευθύνες σε Παπακωνσταντίνου από Μπίκα - Διώτη...


Τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ανέδειξε ως βασικό υπεύθυνο της μη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ξεκαθαρίζοντας στα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής ότι θα είχε προχωρήσει την έρευνα της λίστας, εάν του...
είχε πει την αλήθεια για τον τρόπο απόκτησής της.

Πέραν αυτών, ο πρώην προϊστάμενος της ΕΥΠ, Κώστας Μπίκας, επανέλαβε ότι η υπηρεσία του δεν είχε ουδεμία εμπλοκή στην παραλαβή του υλικού, ενώ προσέθεσε πως η λίστα «μπορούσε και έπρεπε να αξιοποιηθεί, για να υπάρξουν έσοδα στα ταμεία...».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Διώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σταύρου Κοντονή, εξήγησε ότι «η προσέγγιση του θέματος θα ήταν διαφορετική, εάν είχα την ενημέρωση ότι ήρθε με τη διοικητική συνδρομή από ένα υπουργείο Οικονομικών σε ένα άλλο υπουργείο Οικονομικών. Θα αναζητούσα τη σχετική αλληλογραφία, θα έβαζα εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος. Δεν είχα λόγο ούτε να έχω νομικούς προβληματισμούς για τη νομιμότητα της χρησιμοποίησης του στοιχείου ούτε τίποτα. Όλο αυτό, σε συνδυασμό και με το άτυπο του πράγματος, όντως με οδήγησε σε αυτή την πεποίθηση».

Σε άλλο σημείο και απαντώντας ερωτήσεις της κυρίας Ζωης Κωνσταντοπούλου, ο κ. Διώτης επισήμανε ότι «ο κ. Παπακωνστντίνου μου είχε πει ότι η λίστα έφτασε μετά από συνεννόηση των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας - Γαλλίας».

Κ. Μπίκας: «Η αξιοποίηση της λίστας θα έφερνε χρήματα στα δημόσια ταμεία»

Εξίσου επικριτικός για τη μη αξιοποίηση της λίστας παρουσιάστηκε και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Κωνσταντίνος Μπίκας.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας εξήγησε ότι το συγκεκριμένο υλικό, τη συγκεκριμένη περίοδο, που η κυβέρνηση είχε κάνει σημαία την πάταξη της φοροδιαφυγής και αναζητούσε εναγωνίως έσοδα, αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Από το αποτέλεσμα όμως και απαντώντας στον κ. Βασίλη Καπερνάρο, δήλωσε ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος… Δεν είμαι ευχαριστημένος, διότι εγώ θα ήθελα αυτή η ιστορία να έχει προχωρήσει. Θα ήθελα αυτή η ιστορία να έχει προχωρήσει όχι μόνο για το δημόσιο ταμείο… Για μένα, σας λέω, είναι δύο θέματα, τα οποία είναι αλληλένδετα: το ένα είναι τα χρήματα που θα έμπαιναν και ένα δεύτερο, γενικότερο, είναι η ύπαρξη μιας φορολογικής συνείδησης στη χώρα, που είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, από το πρώτο και η λίστα θα συνέβαλε σ’ αυτό».

Εκτός αυτού, ο κ. Μπίκας, απαντώντας στον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τον ενέπλεξε στη διαδικασία παραλαβής της λίστας, λέγοντας: «Αυτό είναι απαράδεκτο... Διότι, ενώ υπάρχει, το υπουργείο Οικονομικών ξέρει από την κορυφή ότι η λίστα έχει πάει μέσω του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ…»...
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: