13.4.13

Βενεζουέλα: Την Κυριακή η εκλογή νέου προέδρου...

Τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας καλούνται να επιλέξουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι της χώρας. Αντίπαλοι στην εκλογική αναμέτρηση ο αριστερός υπηρεσιακός πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο και ο υποψήφιος της ενιαίας αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Περίπου...
18,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν στα σχεδόν 14.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η προεκλογική εκστρατεία μετά το θάνατο του Τσάβες τον περασμένο μήνα ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ο Μαδούρο, στον οποίο ο Ούγκο Τσάβες έδωσε το χρίσμα του διαδόχου λίγο πριν το θάνατό του στις 5 Μαρτίου, στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τσάβες, ενώ ο Καπρίλες μίλησε για την συνένωση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο 40χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέφυγε προσεκτικά την οποιαδήποτε επιθετική κριτική κατά του εκλιπόντος Τσάβες, ο θάνατος του οποίου έφερε πολλούς κατοίκους της Βενεζουέλας σε κατάσταση σοκ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ουσιαστικά μια επιλογή μεταξύ της παραμονής στην αριστερά ή μιας στροφής προς τα δεξιά. Ο 50χρονος Μαδούρο θεωρείται ως το άνετο φαβορί, αν και φάνηκε να υποχωρεί κάπως η δημοτικότητα του καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.

Το στρατόπεδο του Μαδούρο βασίζεται στην τεράστια δημοτικότητα που συντηρεί ακόμη, αν και νεκρός, ο Τσάβες, μεταξύ των φτωχών, το τμήμα του πληθυσμού που αγκάλιασε περισσότερο από όλα στα 14 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Ο Καπρίλες ρίχνει στο βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του εγκλήματος και του πληθωρισμού, που είναι από τα υψηλότερα ετήσια στον κόσμο, καθώς το 2012 έφτασε στο 27,6%, παρότι τα δημόσια ταμεία συντηρούνται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που αντλεί η χώρα με το πετρέλαιο.

Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αργού πετρελαίου και έχει ωφεληθεί από τη σημαντική αύξηση της τιμής. Όταν ήρθε ο Τσάβες στην εξουσία το 1999, ένα βαρέλι πετρέλαιο κόστιζε περίπου 8 δολάρια. Τώρα, η τιμή ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δολάρια, και αναμένεται να παραμείνει εκεί, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Την Παρασκευή τον τάφο του Τσάβες επισκέφθηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, καλώντας τους πολίτες της Βενεζουέλας «να συνεχίσουν την κληρονομιά του» και τον αγώνα, εκλέγοντας την Κυριακή τον Νίκολα Μαδούρο στην προεδρία της χώρας.

«Μας άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε στη Λατινική Αμερική. Μας έμαθε ότι μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας », είπε ο Μαραντόνα για τον προσωπικό του φίλο Ούγκο Τσάβες.

«Αυτός δεν είναι εδώ σωματικά, αλλά θα συνεχίσουμε με τον Νίκολα, θα συνεχίσουμε την κληρονομιά και δεν θα αφήσουμε να μας ποδοπατά κανένας», τόνισε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του εκλιπόντος προέδρου, διότι δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην κηδεία του.

Ο Μαραντόνα έδωσε και το παρών στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μαδούρο, στο Καράκας, φορώντας μια κόκκινη φανέλα με τον αριθμό 10...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: