29.4.13

Επιδεινώθηκε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη...



Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Μ.Δευτέρα, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες στην αγορά ότι...
η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση επιτοκίων.

Ο δείκτης, που καταρτίζει η Κομισιόν, υποχώρησε κατά 1,5 στις 88,6 μονάδες, ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση στο 89,3.

Τα απογοητευτικά στοιχεία υποδηλώνουν το δύσκολο δρόμο εξόδου από την ύφεση και την επιδείνωση του κλίματος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, μετά το αισιόδοξο ξεκίνημα του νέου έτους.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε κατά 2,3 μονάδες.

Επιδείνωση καταγράφηκε επίσης και στη Γαλλία και την Ιταλία.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, καταγράφεται οριακή βελτίωση του δείκτη, στο 89,2 από τις 88,1 μονάδες το Μάρτιο.

Πολλοί αναλυτές, πλέον, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, ίσως και την ερχόμενη Μ.Πέμπτη, για να περιορίσει το κόστος δανεισμού και να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές.

Ενδεικτική, πάντως, των ανησυχιών που υπάρχουν για την Ευρωζώνη, είναι το γεγονός ότι και στη Γερμανία εκδηλώνονται φόβοι για εμβάθυνση της ύφεσης, κυρίως στον υπερχρεωμένο Νότο.

Ο επικεφαλής του γερμανικού συνδέσμου εξαγωγέων BGA, Άντον Μπέρνερ, είπε τη Μ.Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι βλέπει συνέχιση της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στις χώρες της νότιας περιφέρειας.

«Φοβάμαι για περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο βραχυπρόθεσμα», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: