16.4.13

«Υπήρχε παντού αίμα, τρόμος, πανδαιμόνιο»...



Η Λίντα Κλερ Γουίλιτις πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στο Μαραθώνιο της Βοστόνης σε 3 ώρες και 34 λεπτά κάνοντας ατομικό ρεκόρ στον 29ο μαραθώνιό της.

Δεν έχει σημασία το ... πόσους αγώνες τρέχει κανείς, αλλά δεν συγκρίνεται με τίποτα η στιγμή που ξεπερνά κανείς τον πόνο για να συμπληρώσει τα 26,2 μίλια. Η Γουίλιτις περνούσε μουσκεμένη στην Μπόιλστον Στριτ. Κόσμος άνοιγε μονοπάτι όταν έβλεπε ότι ήταν δρομέας. Της έδιναν συγχαρητήρια και την έκαναν να νιώθει διασημότητα.

Εγραψε μήνυμα σε φίλη της που την περίμενε στο μπαρ στο ξενοδοχείο «Mandarin Oriental». «Είμαι στο δρόμο», της έγραψε και η φίλη της, Στέφανι Ντάγκλας, ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει. Τότε ακούστηκε μία μικρή έκρηξη και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ένα βροντερό «μπαμ» συγκλόνισε την περιοχή.
«Ηταν τόσο δυνατή η έκρηξη που το μπαρ γέμισε καπνούς και οι καρέκλες κουνήθηκαν. Είδα ανθρώπους - ήταν σαν να βρίσκονταν σε τραμπολίνο και να πετούσαν στον αέρα», δήλωσε η Ντάγκλας.

«Σπεύδοντας στο σημείο»
Ο αθλητικογράφος του Boston.com Στιβ Σίλβα κάλυπτε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης. Κατέγραφε τις χαρούμενες σκηνές στον τερματισμό, όταν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα πάντα άλλαξαν. Η κάμερά του γέμισε εικόνες με ουρλιαχτά πανικού και τρόμο.
«Ηταν ένα αναπάντεχο γεγονός, υπήρξαν τραυματισμοί ακριβώς στο μέσον του πλήθους των θεατών. Είδα διαμελισμούς, είδα αίμα παντού», είπε ο Σίλβα.

«Είδα κάποιον να χάνει τα πόδια του, άνθρωποι έκλαιγαν, άνθρωποι ήταν σαστισμένοι. Οι διασώστες έσπευσαν δίπλα στα θύματα με φορεία και αναπηρικές καρέκλες. Τα ασθενοφόρα σχημάτισαν ουρές. Και μεταξύ των ουρλιαχτών πόνου και πανικού, υπήρξαν τηλεφωνήματα. "Μαμά, είμαι ασφαλής"». Αυτά ήταν λόγια που ο δημοσιογράφος της Boston Globe, Μπίλι Μπέικερ, άκουσε πολλές φορές περνώντας δίπλα από ανθρώπους βρίσκονταν στο αιματηρό σκηνικό.
Ό,τι άκουσε και είδε τα «ανέβασε» στο Twitter: Στη γραμμή του τερματισμού κλήθηκαν να τρέξουν οι εθελοντές. Ο φόβος ήταν όπως στην 11η Σεπτεμβρίου ή το τσουνάμι». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι άνθρωποι εκεί είχαν μία νευρική ηρεμία καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν τί συμβαίνει ή απλά δεν είχαν ιδέα πού να πάνε.

Στη συνέχεια τα «τιτιβίσματά» του έγιναν περισσότερο σκαιά: «Τώρα έχουμε φρικιαστικές εικόνες από μαλλιά που καίγονται, ακρωτηριασμούς, σκηνές μάχης μπροστά από το ξενοδοχείο Charlesmark»

Ο Τζιμ Μπάρντιν δουλεύει σε γραφείο που στεγάζεται σε κτήριο ανάμεσα στις δύο περιοχές, όπου σημειώθηκαν οι δύο εκρήξεις.
«Υπήρχε παντού αίμα, τρόμος, πανδαιμόνιο»

«Άκουσε την πρώτη έκρηξη και κουνήθηκε ελαφρώς το κτήριο. Πηγαίνοντας να δω τι συνέβαινε, έγινε και η δεύτερη έκρηξη λίγα δευτερόλεπτα μετά», είπε ο Μπάρντιν. Όπως δήλωσε, αυτό που είδε από ψηλά ήταν τρομακτικό.

«Οι άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί εκεί κάτω- το πλήθος προσπαθούσε να απομακρυνθεί όσο το δυνατό συντομότερα. Από εδώ ψηλά, έμοιαζε με πανδαιμόνιο», πρόσθεσε.

Ο Γουίλ Ρίτερ βρισκόταν κοντά στην Πλατεία Κόπλεϊ. Προσπαιούσε να κανονίσει μία συνέντευξη Τύπου για έναν από τους δρομείς που τερμάτισε την κούρσα του μαραθωνίου. Ανέφερε ότι οι εκρήξεις έγιναν αισθητές και ακούστηκαν σαν κλονισμοί στο τέλος του σόου των πυροτεχνημάτων στην επέτειο της 4ης Ιουλίου. Τότε είδε λευκό καπνό να αναδύεται, οχήματα έκτακτης ανάγκης να καταφθάνουν - ένα πανδαιμόνιο.

Ενας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μαρκ Γκόρντον, είχε μόλις μετακομίσει εδώ και ενάμιση μήνα σε διαμέρισμα στην οδό Μπόιλστον. Είχε μία υπέροχη θέα του μαραθωνίου από το μπαλκόνι του δπιτιού του και κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακολουθούσε τον αγώνα και τραβούσε φωτογραφίες.

Ασχολείτο με δουλειές του σπιτιού την ώρα που έσκασε η πρώτη βόμβα. «Δεν θα κοιτάξω ποτέ πλέον με τον ίδιο τρόπο έξω από το παράθυρό μου», είπε ο Γκόρντον.

Η Μπρίτανι Σμιθ, φοιτήτρια στο Northwestern University της Βοστόνης, ήταν εθελόντρια στην ιατρική ομάδα Β, δύο τετράγωνα μακριά από τη γραμμή του τερματισμού. Περιέθαλπτε δρομείς με τραυματισμούς ρουτίνας, όπως κράμπες, όταν άκουσε τον πρώτο δυνατό κρότο. «Ολοι ήταν σε μία κατάσταση: Τί συμβαίνει; Μπορείτε απλά να φανταστείτε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», τόνισε η Σμιθ.

«Δεν τρέξαμε προς το σημείο, προσπαθούσα να βοηθήσω μία μαραθωνοδρόμο να βρει την οικογένειά της και... έχω τρομοκρατηθεί (...)», πρόσθεσε.

«Εμοιαζε σαν μεγάλος κανονιοβολισμός», δήλωσε άλλος αυτόπτης στο CNN.

Ο Αλαν Πάντερ, γιατρός που βρισκόταν κοντά στη γραμμή του τερματισμού και περίμενε τη σύζυγό του να τελειώσει την κούρσα, είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο της πρώτης έκρηξης και έσπευσε να βοηθήσει τραυματίες.

«Είδα τουλάχιστον έξι με επτά ανθρώπους δίπλα μου. Με προστάτευσαν από την έκρηξη. Μία γυναίκα εξέπνευσε, ένας άλλος άνδρας έχασε ακρωτηριάστηκε», πρόσθεσε.

Ο 78χρονος Μπιλ Άιφριγκ, βετεράνος μαραθωνοδρόμος, δήλωσε ότι ήταν κοντά στον τερματισμό όταν τα ωστικά κύματα χτύπησαν όλο του το σώμα και τα πόδια του άρχισαν να τρέμουν, όπως τόνισε ο ίδιος. Ο Αιφριγκ είναι ο άνδρας με το πορτοκαλί φανελάκι που στις φωτογραφίες απεικονίζεται πεσμένος στο έδαφος να δέχεται τη βοήθεια εθελοντών.

«Είδα πυκνό καπνό και εν πρώτοις νόμισα ότι ήταν πυροτέχνημα, αλλά είχε πολύ δυνατό ήχο», δήλωσε μία γυναίκα, η οποία στεκόταν κοντά στη γραμμή τερματισμού, μαζί με τους δύο γιους της, περιμένοντας να χειροκροτήσει τον μαραθωνοδρόμο σύζυγό της.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μία δεύτερη έκρηξη έπληξε την Μπόιλστον Στριτ, κοντά στο Apple Store, εκτοξεύοντας συντρίμμια στον αέρα. Οταν η γυναίκα κοίταξε στο έδαφος, είδε ότι η έκρηξη είχε ακρωτηριάσει το πόδι ενός άνδρα από το γόνατο και κάτω. «Εβλεπες τα πάντα να πετούν. Κοίταξα το δρόμο και μπόρεσα να δω μόνο έναν άνδρα στο πεζοδρόμιο. Υπήρχε παντού αίμα και το τμήμα του ποδιού του που είχε αποκοπεί»

Πηγές: CNN, Boston Globe

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: