15.4.13

Στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία των Γάλλων υπουργών...


Το απόγευμα της Δευτέρας πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης τα περιουσιακά στοιχεία του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, στον απόηχο του... σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός και οι 37 υπουργοί πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, το ύψος των καταθέσεών τους, τα χρεόγραφα, τις μετοχές, τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης και τα αυτοκίνητα που ενδεχομένως να διαθέτουν.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δέχτηκε έντονες πιέσεις να υιοθετήσει σκληρή στάση όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Καϊζάκ.

Ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού παραιτήθηκε στις 19 Μαρτίου όταν η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του για ξέπλυμα χρήματος προϊόντος φοροδιαφυγής.

Στις αρχές Απριλίου, κι έπειτα από συνεχείς δηλώσεις διάψευσης, ο Ζερόμ Καϊζάκ παραδέχθηκε ενώπιον δικαστών ότι διατηρούσε αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, με καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ.

Η παραδοχή αυτή έφερε τον Φρανσουά Ολάντ αντιμέτωπο με την σοβαρότερη πολιτική κρίση από την εκλογή του. Λίγες ημέρες μετά, ο γάλλος πρόεδρος εξήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες των πολιτικών αλλά και να απαγορευθεί σε όσους έχουν καταδικαστεί για διαφθορά ή φοροδιαφυγή να κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Οι εξαγγελίες φαίνεται πως δεν έπεισαν την κοινή γνώμη αφού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στη χώρα, η δημοφιλία του Ολάντ βρίσκεται σε συνεχή πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: