18.4.13

Κατάθεση Λαγκάρντ στη γαλλική δικαιοσύνη ...



...για την υπόθεση Ταπί...
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα καταθέσει στη γαλλική δικαιοσύνη στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί όταν εκείνη ήταν... υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2008, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος της την Πέμπτη.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2007 ως το 2011 και το διορισμό της στο ΔΝΤ, είναι στόχος έρευνας για «συνέργεια σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων». Ερευνάται η επιλογή της να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία για να επιλύσει μια διένεξη ανάμεσα στην τράπεζα Credit Lyonnais και τον Μπερνάρ Ταπί για την εξαγορά της Adidas.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), η οποία απαρτίζεται από δικαστικούς και κοινοβουλευτικούς και είναι η μόνη που μπορεί να δικάζει υπουργούς για παραβάσεις που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Η κα Λαγκάρντ θα έχει έτσι επιτέλους την ευκαιρία να δώσει για πρώτη φορά στην (ανακριτική) Επιτροπή (του CJR) τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις που την απαλλάσσουν από κάθε ποινική ευθύνη», δήλωσε ο δικηγόρος της, ο Ιβ Ρεπικέ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart, η ακροαματική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου.

Τον Ιούλιο του 2008, το ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο είχε επιδικάσει αποζημίωση ύψους 285 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους) στον Μπ. Ταπί από το δημόσιο οργανισμό (Consortium de realisation, CDR), ο οποίος διαχειριζόταν το παθητικό της Credit Lyonnais μετά την οιονεί χρεοκοπία της στη δεκαετία του 1990.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας έκρινε «αμφισβητήσιμη» την προσφυγή στη διαιτησία. Εκτίμησε ότι η Κρ. Λαγκάρντ ενεπλάκη προσωπικά σε μια διαδικασία με «πολυάριθμες ανωμαλίες και παρατυπίες». Η ίδια έχει δικαιολογήσει την προσφυγή, λέγοντας ότι στόχος ήταν να τερματιστεί μια διαδικασία «μακροχρόνια και δαπανηρή».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να απαντήσει την Τετάρτη όταν κλήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο να σχολιάσει την υπόθεση.

Στα τέλη Μαρτίου είχε διαμηνύσει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, λίγες ημέρες μετά την αστυνομική έρευνα στην κατοικία της στο Παρίσι στις 20 Μαρτίου.

Το ΔΝΤ έχει διευκρινίσει ότι το διοικητικό συμβούλιό του είχε ενημερωθεί για την υπόθεση πριν από το διορισμό της Λαγκάρντ ως γενικής διευθύντριάς του τον Ιούλιο του 2011, όταν διαδέχθηκε τον Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί.

  ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: