15.4.13

Δημοσιοποιούνται σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία όλων των γάλλων υπουργών...

Οι υπουργοί της Γαλλίας είναι υποχρεωμένοι σήμερα Δευτέρα να αναρτήσουν στις κυβερνητικές ηλεκτρονικές σελίδες όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, μία απόφαση που έλαβε ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Καουζάκ.

Ο...
πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Ζερόμ Καουζάκ κατηγορείται για φοροδιαφυγή καθώς παραδέχτηκε ότι έκρυβε λογαριασμό 600.000 ευρώ σε ελβετική τράπεζα.

Αρχικά, ο Καουζάκ το είχε αρνηθεί και είχε δηλώσει παραίτηση μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων αναγκάστηκε να το παραδεχθεί, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο και στη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν για το γάλλο Πρόεδρο με την αποκάλυψη, όμως και άλλου παρόμοιου σκανδάλου στο πρόσωπο του υπεύθυνου διαχείρισης των οικονομικών του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ζαν-Ζακ Ογκιέρ που διέθετε δύο «κρυφούς» λογαριασμούς στα νησιά Κεϊμάν.

Σε μία προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των Γάλλων ο Ολάντ ζήτησε από τους 37 υπουργούς της κυβέρνησής του να δημοσιοποιήσουν μέχρι σήμερα όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σε αυτά περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα ή σκάφη, έργα τέχνης, αντίκες ακόμη και κοσμήματα.

Επιπλέον, ο Ολάντ σχεδιάζει τη θέσπιση νέων νόμων που θα υποχρεώνουν όλους τους βουλευτές να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα ορίζουν ειδικό εισαγγελέα που θα χειρίζεται υποθέσεις διαφθοράς και θα επιβάλλει αυστηρότερες από τις ισχύουσες έως σήμερα ποινές στους ενόχους και τους φοροφυγάδες....
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: