14.4.13

«Συμμαχία Πολιτών» ιδρύει ο Γιώργος Λιλλήκας...


Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύγκληση Ιδρυτικής Συνέλευσης με σκοπό την ίδρυση της «Συμμαχίας Πολιτών» εξήγγειλε την Κυριακή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας. Είπε ότι πρόκειται για ... ένα «σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα», που δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, αλλά θα κινείται πέρα και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα.
Σε ομιλία του, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί σήμερα υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας» και ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτειακούς θεσμούς έχει κλονιστεί. Είπε επίσης ότι στο πολιτικό και κοινωνικό αυτό περιβάλλον, οι πολίτες εξεγείρονται αναζητώντας τρόπους αντίστασης και αντίδρασης.

«Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών. Η αποχή, η σιωπή και η ανοχή είναι συνώνυμα της συνενοχής», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Συμπλήρωσε ότι η Ιδρυτική Συνέλευση είναι ανοιχτή προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και ταυτότητας, τους οποίους κάλεσε να λάβουν μέρος για να καθοριστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι κατά την Ιδρυτική Συνέλευση στις 28 Απριλίου θα επιλεγεί η προσωρινή Επιτροπή, «ώστε οι πολίτες να αυτό-οργανωθούν και να επιτύχουν της ετοιμασία της Καταστατικής και Εκλογικής Συνέλευσης».

Έτεινε παράλληλα «χέρι συνεργασίας και συμπόρευσης» στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες συνεργάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια «μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και στη βάση του αλληλοσεβασμού» για τη σύσταση ενός Συνασπισμού Δυνάμεων, ικανού να προσφέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό.

«Υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας η Κύπρος»

Κατά την ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ιστορικές πολιτικές προκλήσεις.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου με την Τρόικα, οι πρόνοιες του Μνημονίου και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν αλλάξει τον οικονομικό χαρακτήρα της Κύπρου και ακύρωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η άρνηση τόσο της κυβέρνησης Χριστόφια όσο και της κυβέρνησης Αναστασιάδη να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, εκτός των πλαισίων της τρόικας, επέτρεψαν στο Γιούρογκρουπ, στην ΕΚΤ, και στο ΔΝΤ «να πειραματιστούν πάνω στην Κύπρο, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των απαράδεχτων και εγκληματικών τους αποφάσεων».

Μίλησε για «πολιτικές σκοπιμότητες» και αποφάσεις των «εταίρων μας σε εισαγωγικά», όπως είπε, και του ΔΝΤ, οι οποίες με τη συναίνεση και της κυπριακής κυβέρνησης κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τον τομέα παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε ότι με το Μνημόνιο υποθηκεύτηκε η διαχείριση του φυσικού αερίου στις εκτιμήσεις και αποφάσεις των εκπροσώπων της Τρόικας, ενώ ανέφερε ότι μέσα και από την παθητική στάση του Προέδρου και της Κυβέρνησης, εκχωρήθηκε κρατική κυριαρχία σε τρίτους.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί σήμερα υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας. Οι εκλελεγμένες αρχές και θεσμοί του Κράτους δεν διαθέτουν πλέον την ανεξαρτησία να αποφασίζουν ελεύθερα με εθνικά κριτήρια, αλλά εκτελούν τις οδηγίες και τις εντολές των Κομισάριων του ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η Βουλή εκχωρεί εξουσίες, ενώ οι δημοκρατικές διαδικασίες παρακάμπτονται με τη μέθοδο των εκβιαστικών διλημμάτων και ανέφερε ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη θέληση και χωρίς την έγκριση του λαού.

Εξάλλου, είπε ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοι της κάνουν σχεδιασμούς και διαμορφώνουν στρατηγικές για εκμετάλλευση της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου, με στόχο να επιβάλουν λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.

«Η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση θα αξιοποιηθούν για να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού μας», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι τα ίδια εκβιαστικά διλλήματα που τέθηκαν στους πολίτες για να επιβληθεί το Μνημόνιο ως «αδήριτη ανάγκη», θα τεθούν και πάλι για την επιβολή ενός καταστροφικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

«Σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα»

Ο Γιώργος Λιλλήκας υπογράμμισε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» είναι ανοιχτή στην κοινωνία και σέβεται τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό ιδεών ως ένα σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα.

Όπως είπε, «η Συμμαχία Πολιτών δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά κινείται πέραν και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα», με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου.

Συμπλήρωσε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» αποδέχεται τη λειτουργία οργανωμένων τάσεων και θα εφαρμόσει αρχές της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων, επιτρέποντας σε όσους μετέχουν σε αυτή να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όλους τους πολίτες που ασπάζονται τη διεκδικητικότητα ως πολιτική στάση στο Κυπριακό, στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα, πιστεύουν σε μια λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και οδηγεί σε μια πατρίδα ελεύθερη, καθώς και σε όσους επιθυμούν τον απεγκλωβισμό από το «νέο-αποικιακό καθεστώς» που επιβάλλουν τα Μνημόνια της Τρόικας, να λάβουν μέρος στην Ιδρυτική Συνέλευση.

Μίλησε, τέλος, για εκσυγχρονισμό του κράτους, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, εκδημοκρατικοποίηση και εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και αναγνώριση ενός ενεργού ρόλου στους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν για τον τερματισμό της κουλτούρας της ατιμωρησίας και την εισαγωγή της έννοιας της προσωπικής ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: