15.4.13

Στουρνάρας: Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα...



Επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί συμφωνία με την τρόικα, δήλωσαν από το βήμα του Εκόνομιστ ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Πολ Τόμσεν. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι ... αναμένεται χωρίς προβλήματα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων της δανειακής σύμβασης και εκτίμησε ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του θέματος-ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο αναφέρθηκε ο Π.Τόμσεν. Η τρόικα βλέπει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014.
Ανοίγει ο δρόμος για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ με την ανακοίνωση της τρόικας που αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. "Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι ελληνικές αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ.ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης από το ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης", ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει", σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επίσης προστίθεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες έναντι της προηγούμενης αξιολόγησης και ότι υπάρχει προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014.

Την επίτευξη συμφωνίας είχαν επιβεβαιώσει λίγο νωρίτερα Γιάννης Στουρνάρας και Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : "Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία". Έθεσε ως, μείζονα στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από φέτος ώστε να ζητήσει την εφαρμογή της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους και σημείωσε: "αυτό θα έφερνε μπροστά την έξοδο από την κρίση".

Σημείωσε ότι έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να μείνει αδρανής, στην προσπάθεια εξόδου των χωρών του νότου από την κρίση ενώ σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η παράλληλη επίτευξη περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης και μεταξύ άλλων για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να διατηρηθεί σταθερό πολιτικό κλίμα και να προχωρήσει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών .

Έστειλε και πολιτικό μήνυμα λέγοντας ότι "όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν εντός ευρωζώνης, ψεύδονται ασύστολα".

Π.Τόμσεν: Η Ελλάδα διένυσε πολύ μεγάλη απόσταση

Η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες είναι εξαιρετική, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ ο Πολ Τόμσεν. Ο δανός τεχνοκράτης του ΔΝΤ τόνισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πολιτικά δύσκολες αποφάσεις ενώ σημείωσε ότι τα 50 δισ ευρώ που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες καθιστούν τον τραπεζικό τομέα ισχυρό και τις καταθέσεις ασφαλείς.

Ο Π.Τόμσεν σημείωσε ότι οι προσαρμογές δεν έγιναν πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο και υπήρξε αδικία στο ότι μειώθηκαν συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι ακόμη δεν έχουν γίνει αρκετά στον τομέα της φοροδιαφυγής, στο θέμα -ταμπού της απομάκρυνσης μη ικανών δημοσίων υπαλλήλων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. "Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τα προβλήματα αυτά και προσπαθεί να λάβει μέτρα για να τα διορθώσει, η συμφωνία που πετύχαμε εστιάζει στο να υπάρξει ισορροπία σε υτούς τους τρεις τομείς" δήλωσε.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής εξόφλησης. Ειδικότερα για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα αλλά αντικατάσταση προσώπων με νέα. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και σημείωσε: δεν είναι τεχνικό το θέμα, υπάρχουν τα εργαλεία-το θετικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε επίσης στις τιμές λέγοντας ότι παρά τα έξι χρόνια ύφεσης, τώρα αρχίζουν να μειώνονται οι τιμές και κατέληξε: "χρειάζεται μεγαλύτερη προσαρμογή".

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: