16.4.13

Η τρομοκρατία επεστρεψε στην Αμερική...



Τίτλος του Μιχάλη Ιγνατιου, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μια Αμερική, ξαφνιασμένη, σε σύγχυση και φοβισμένη, καθώς ξύπνησαν οι μνήμες της 11 Σεπτέμβρη.
Κι ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα ηταν ταραγμένος, στο διάγγελμά του.
Μόνο στη φωτογραφία - δείτε την παρακάτω- που... το επιτελείο του μοίρασε στον Τύπο, ηταν αγέρωχος και - κλασικό αμερικάνικο στήσιμο- με το ένα πόδι, πάνω στ' άλλο.
Η αντίδραση του μηχανισμού μιας τέτοιας μεγάλης χώρας, μόνο ψύχραιμη δεν ήταν. Κλείσαν αεροδρόμια, ρίξαν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, προστάτεψαν τον Λευκό Οίκο , το Πεντάγωνο και τα κυβερνητικά κτήρια, με στρατό, λες και δέχονταν επίθεση από ξένη χώρα.
Αλλά και στο δια ταύτα - τη στάθμιση με ακρίβεια του γεγονότος- έδειξαν αμήχανοι, δίνοντας την εικόνα ενός μηχανισμού σε παρατεταμένη σύγχυση .
Απέφυγαν τις πρώτες, τουλάχιστον, 5 ωρες να χαρακτηρίσουν επίσημα το χτύπημα τρομοκρατικό . Ο πρόεδρος ήταν επιφυλακτικός και το FBI μόνο, μίλησε για τρομοκρατία, αλλά κι αυτό ανεπίσημα. Αντίθετα, με τα μιντιακά μεγαθήρια, που από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για τρομοκρατία.
Φυσικά, δεν παρέλειψαν, χωρίς να έχουν απολύτως κανένα στοιχείο, να μιλήσουν για τον  μουσουλμανικό πληθυσμό της Βοστώνης και για έναν  Σαουδάραβα τραυματία που νοσηλευόταν φρουρούμενος - γεγονός που πάντως διέψευσε η τοπική αστυνομία .
Το φάντασμα της Αλ Κάιντα μπήκε ξανά στα σπίτια των κατοίκων, μιας χώρας φοβισμένης. Κι ίσως - άσχετα από την ταυτότητα εκείνων που κρύβονται πίσω από το χτύπημα - ο τίτλος του Ιγνατίου, να είναι ο πιο κατάλληλος για τη περίσταση: Η τρομοκρατία επέστρεψε στην Αμερική...

Κίμων. Α-

Δεν υπάρχουν σχόλια: