13.4.13

Εκτακτη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το μεσημέρι...

Σε έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στη μία και μισή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πολιτικοί παρατηρητές -χωρίς πάντως να...
δίνουν δραματικούς τόνους στην ξαφνική πρόσκληση- δεν έκρυβαν την έκπληξή τους, καθώς όλα έδειχναν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα καλούσε τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, τις προσεχείς ημέρες, αφού όμως η Τρόικα αποχωρούσε από την Αθήνα με την ολοκλήρωση κι αυτής της (κρίσιμης) φάσης των διαπραγματεύσεων.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή» ξεκαθάριζε η κυβέρνηση, αλλά «βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο καθώς η διαπραγμάτευση είναι στο τελικό στάδιο» με τις απολύσεις στο Δημόσιο να παραμένουν το μεγάλο αγκάθι.

Κυβερνητικές πηγές άφηναν από το βράδυ της Παρασκευής να εννοηθεί ότι βασικός σκοπός της σύσκεψης είναι να αρθούν οι ενστάσεις που διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, για τις απολύσεις, ώστε το αργότερο έως την Τρίτη να μπει τέλος και στις παρατεταμένες διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Κατά τις ίδιες πηγές, για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες με την τρόικα η κοινή στάση των τριών κυβερνητικών εταίρων θεωρείται δεδομένη.

Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται ότι έχουν ήδη συμφωνήσει οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις, προβλέπει την άμεση απόλυση (έως τον Ιούνιο) 2.000 επίορκων υπαλλήλων, καθώς και την απομάκρυνση ως το τέλος του έτους άλλων 5.500 υπαλλήλων με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, με ελλιπή -ψευδή πιστοποιητικά, κοπανατζήδων, κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει ως τις 10.000 μέσω της διαθεσιμότητας.

Μετέωρη πάντως θεωρείται, η θέση υπαλλήλων από Οργανισμούς του Δημοσίου που προβλέπεται να καταργηθούν, για τις οποίες ο Πρωθυπουργός -σε συνέντευξή του- φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει συνταγματική προστασία».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα επιδιωχθεί σταδιακά να καλύψουν κενά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου....

Δεν υπάρχουν σχόλια: