15.4.13

Το ΒΒC θα προβάλει το ντοκιμαντέρ για τη Β. Κορέα...


... παρά τις αντιδράσεις του London School of Economics...
Το BBC δήλωσε αποφασισμένο να προχωρήσει στην προβολή απόψε ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε μυστικά στο πλαίσιο ακαδημαϊκής επίσκεψης στη Βόρεια Κορέα, παρά τις διαμαρτυρίες του... πανεπιστημίου φοιτητές του οποίου συμμετείχαν στο ταξίδι, χωρίς να γνωρίζουν τα σχέδια του δικτύου.



Τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου συνόδευσαν στα τέλη Μαρτίου δέκα φοιτητές του London School of Economics και παρέμειναν στη χώρα οκτώ μέρες.



Το πανεπιστήμιο και η ένωση των φοιτητών έχουν ζητήσει από το δίκτυο να μην προβάλλει την εκπομπή, αλλά το BBC επιμένει ότι το ντοκιμαντέρ έχει μεγάλο όφελος για το κοινό.



Ο Άλεξ Πίτερς-Ντέι της φοιτητικής ένωσης του πανεπιστημίου δήλωσε ότι η εκπομπή πρέπει να μην προβληθεί γιατί οι φοιτητές έπεσαν θύματα πλάνης και δεν συναίνεσαν γνωρίζοντας προηγουμένως την αλήθεια.



Ωστόσο, ο επικεφαλής ενημέρωσης του σταθμού Σέρι Τόμας είπε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ήταν η μόνη εμπλεκόμενη στην υπόθεση που εξαπατήθηκε από το BBC.



"Έχουμε καθήκον να πληροφορούμε επαρκώς τους πολίτες για μία εκπαιδευτική επίσκεψη σαν αυτή ώστε να μπορούν να δίνουν την συγκατάθεσή τους έχοντας πλήρως ενημερωθεί", είπε.

"Συμμετείχαν δέκα φοιτητές. Τους είπαμε ότι θα συμμετέχει ένας δημοσιογράφος στο ταξίδι και, αν αποκαλυπτόταν η ταυτότητά του, αυτό θα οδηγούσε στην κράτησή του και ενδεχομένως στη σύλληψή του".



Εννέα από τους φοιτητές ήταν ηλικίας 21 με 28, ενώ ένας ήταν μόλις 18, πρόσθεσε.



Το LSE διαμαρτύρεται ότι οι φοιτητές δεν ενημερώθηκαν ότι οι τρεις δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε μυστική αποστολή για να κινηματογραφήσουν ντοκιμαντέρ.

Ο Τζον Σουϊνι, δημοσιογράφος της επιτυχημένης πολιτικής εκπομπής του δικτύου, "Panorama", πέρασε οκτώ μέρες στη χώρα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, μαζί με την σύζυγό του και έναν εικονολήπτη. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η πλειονότητα των φοιτητών που ταξίδεψαν μαζί του στηρίζουν την εκπομπή.



Ο επικεφαλής ενημέρωσης του σταθμού δήλωσε ότι τρεις από τους φοιτητές που συμμετείχαν στο ταξίδι ζήτησαν "να μην φανεί το πρόσωπό τους ή να καλυφθεί" σε περίπτωση προβολής της εκπομπής.



Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει, πάντως, ότι ενημερώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως το BBC χρησιμοποίησε τους φοιτητές ως κάλυψη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ στη διάρκεια των οκτώ ημερών παραμονής τους στη Βόρεια Κορέα.



Την ίδια ώρα, το Universities UK--η ένωση όλων των πανεπιστημίων στη Βρετανία--ανακοίνωσε ότι λυπάται "για την προσέγγιση του BBC στο ζήτημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: