26.4.13

Die Welt: «Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου»...

Εκτενές ρεπορτάζ για τις αξιώσεις της Αθήνας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις φιλοξενεί η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας Die Welt. Με τίτλο «κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου», η εφημερίδα κάνει...
αναφορά στο θέμα των χρημάτων – περί τα 160 δισ. ευρώ – που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα και επισημαίνει μάλιστα τον ηθικό, τουλάχιστον, κίνδυνο που διατρέχει η «ηγεμονεύουσα» χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει», γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt, η οποία ξεκινά το ρεπορτάζ της με την περιγραφή της εικόνας από το ελληνικό κοινοβούλιο και τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Μανώλη Γλέζο, τον οποίο η Die Welt χαρακτηρίζει «εθνικό ήρωα» της Ελλάδας.

Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη σχετική συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο, οπου ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει.

Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση που είναι ακόμη απόρρητες. Αλλά, όπως τονίζεται, έγιναν δημόσια δύο σημεία: Η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε μια δεκάρα αποζημίωση από τη Γερμανία για την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιουσιών υπό γερμανική κατοχή και για αναγκαστική «πίστωση» του Χίτλερ. Και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλών άρθρων της ιστοσελίδας της εφημερίδας και ότι ήδη αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 210 σχόλια. Τα περισσότερα από αυτά όμως καλούν την κυρία Μέρκελ και την κυβέρνηση να μην πληρώσουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.

Αρκετοί μάλιστα από τους σχολιαστές αμφισβητούν το ύψος της οφειλής αυτής και αναρωτιούνται αν υπήρχαν ποτέ τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: