13.4.13

Ισπανία: Προσπαθούν να βάλουν τέλος στα "escraches"...

Η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει τα escraches, δηλαδή τις διαδηλώσεις στις οποίες ακτιβιστές συγκεντρώνονται έξω απο σπίτια και γραφεία πολιτικών. Ωστόσο τα ... έως τώρα μηνύματά απο την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αντιφατικά, ενω δεν έχουν καθορίστεί ακόμη συγκεκριμένες οδηγίες. Τις τελευταίες μέρες αρκετοί ακτιβιστές κατά των εξώσεων διαμαρτύρονται στα σπίτια και τα γραφεία πολιτκών, ειδικότερα βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος.



Στόχος τους είναι να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς να ψηφίσουν την Λαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία που έχει προτείνει η Οργάνωση όσων πλήττονται απο τα Στεγαστικά Δάνεια και θα τεθεί προς ψήφιση στο Ισπανικό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα. Αυτό που διαφαίνεται ως πιο πιθανη εξέλιξη είναι η εφαρμόγή από το Υπουργείο Εσωτερικών οδηγίας προς την Εθνική αστυνομία, στα πρότυπα της αντίστοιχης Βάσκικης που θα επιβάλει ελάχιστη απόσταση 300 μέτρων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Αυτή ήταν και η απόσταση που επιβλήθηκε από την αστυνομία την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Σεμπαστιάν, στους διαδηλωτές που θέλησαν να διαδηλώσουν στο σπίτι και γραφείο του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος José Eugenio Azpiroz.



Ωστόσο την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Jorge Fernandez Diaz αρνήθηκε κατηγορηματικά πως "υπάρχει εντολή για τον ορισμό 300 μέτρων"και συμπλήρωσε πως "πρόκειται απλά για μια εντολή προς τους επιχειρησιακούς υπεύθυνους.



Τόνισε ακόμη ότι «η εντολή που έχει δοθεί είναι να λαμβάνονται τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέτρα για τη διασφάλιση του απαραβίαστου της κατοικίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, και επαφίεται στους υπεύθυνους να την ερμηνεύσουν κατά περίπτωση".



Ο Υπουργος Εσωτερικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπογραμμισε οτι τα escraches, είναι εκδηλώσεις παρενόχλησης, καταναγκασμού ή εκφοβισμού και παραβιάζουν κατάφωρα το νόμο του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της διαδήλωσης.



Επιπλέον, θεωρεί ότι είναι "πολύ σοβαρό λάθος να μεγαλοποιήοσυμε αυτό το πρόβλημα", επειδή, όπως προαναφέρθηκε, οι δραστηριότητες είναι μικρές, πρόκειται για εκδηλώσεις μιας μειονότητας.



Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Alberto Ruiz-Gallardón, υποστήριξε την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, επειδή θεωρεί οτι είναι "θεμελιώδες" οι εκπρόσωποι των πολιτών, να έχουν «πλήρη και απόλυτη ελευθερία» και να είναι απομακρυσμένοι απο οποιοδήποτε στοιχείο πίεσης".



Πηγή: radiobubble.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: