20.4.13

H NYΡ κάνει εξώφυλλο «λάθος» υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη...

Δημοσιογραφία και social media...
by Elpiniki Lyberis
Μία «μεγάλη» εφημερίδα, η New York Post, κυκλοφόρησε εχθές με ένα εξώφυλλο που «έδειχνε» δύο υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη. Μόνο που οι δύο ύποπτοι αυτοί… δεν είναι οι ύποπτοι που προσδιόρισε το FBI και...
ζητά πληροφορίες γι αυτούς, αλλά ένας μαθητής και ο προπονητής τους που για κάποιο λόγο, αποφάσισαν να εκθέσουν χρήστες των 4chan και Reddit.
Η αρχή έγινε στις δύο κοινωνικές πλατφόρμες όταν οι χρήστες – ερασιτέχνες ντετέκτιβ ξεκίνησαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες από ανθρώπους που βρισκόταν στη Βοστόνη και πιο συγκεκριμένα στον χώρο τερματισμού του μαραθώνιου δρόμου και κρατούσαν μαύρα σακίδια. Οι χρήστες, εκτός από φωτογραφίες μοιράζονταν μεταξύ τους και υποψίες, γνώμες, αλλά και μαρτυρίες από το συμβάν.

Μία από τις φωτογραφίες αυτές, βρήκε τον δρόμο της στο εξώφυλλο της New York Post, χωρίς το FBI να έχει ανακοινώσει τίποτα, ούτε να έχει δώσει στη δημοσιότητα τις δικές του φωτογραφίες από τους αληθινούς υπόπτους. Έτσι, η New York Post κατόρθωσε να κάνει ένα απίθανο λάθος.

Τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται τέτοιες φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα; Μπορεί κάποιος να έχει κάνει ένα ηλίθιο Photoshop απλά. Μπορεί κάποιος να θέλει να εκδικηθεί κάποιον άλλον. Μπορεί οι ίδιοι οι δράστες να χρησιμοποιούν τέτοια μέσα για να στρέψουν τις έρευνες αλλού. Αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα και κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα. Η New York Post, όμως, δεν φαίνεται να το σκέφτηκε αυτό και έφτιαξε αυτό το μεγαλόπρεπο fail, σημειώνοντας δε πως η φωτογραφία αυτή κυκλοφορούσε ανάμεσα σε χρήστες του διαδικτύου και εκπροσώπων του νόμου.

Συμπέρασμα; Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει τις πληροφορίες του πριν εκθέτει πρόσωπα. Σε οποιαδήποτε περίσταση. Κι αν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων είμαστε επιρρεπείς να μοιραζόμαστε οτιδήποτε (δικαίωμα στη βλακεία έχει ο καθένας μας) ο δημοσιογράφος έχει μία ευθύνη παραπάνω, είτε να ελέγχει, είτε να επισημαίνει πως δεν είναι σίγουρος για μία πληροφορία. Τα social media έχουν επιτελέσει εκπληκτικό ρόλο στην αμεσότητα των ειδήσεων. Πολλές φορές, όμως, και πολύ επικίνδυνο...
www.digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: