21.4.13

Δυσοίωνο το μέλλον στην Κύπρο... .


H ύφεση θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο τη κατάσταση...
Ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και θα υπάρχει ύφεση, που θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα παραδέχεται ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. «Θέλω να τονίσω ότι... θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και προετοιμαζόμαστε ως κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο».

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να λειτουργήσουμε μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, ανοίγοντας παράθυρο για αλλαγές στον δημόσιο τομέα, αν χαλάσει η σχέση δαπάνες - έσοδα.

Αν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα ο κ. Γεωργιάδης δίνει τη δική του εξήγηση.

«Πρέπει και ως κράτος να προσγειωθούμε. Να αποκτήσουμε επαφή με την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε αυτό που το κάθε νοικοκυριό, η κάθε επιχείρηση θέλοντας και μη συνειδητοποιεί, ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις για πάντα πέραν των δυνατοτήτων σου», σημειώνει και προσθέτει: «συνεπώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην περιμένουμε απλώς να συμβούν τα χειρότερα».

Ωστόσο, αναφέρει, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε την οικονομική δραστηριότητα. Αν θέλουμε, επισημαίνει, «να αποφύγουμε ακόμη πιο οδυνηρές αποφάσεις που να σχετίζονται με περιορισμό δημοσίων δαπανών που περιλαμβάνουν μισθούς και κοινωνικά προγράμματα, πρέπει να έχουμε νέα έσοδα που θα προκύψουν από την οικονομική δραστηριότητα. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκολύνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, να κινηθεί η αγορά ώστε τα έσοδά μας σιγά-σιγά να αυξηθούν».

Με αφορμή την πώληση χρυσού, ο κ. Γεωργιάδης, ασκεί κριτική στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τις αντιδράσεις του, αναφέροντας ότι «έγιναν επίσημα και δημοσίως δηλώσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ανέγνωσε την επίσημη γραπτή απόφαση της 15ης του Μάρτη».

Πώς γίνεται ένα μήνα μετά έκπληκτος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζει, «να βγει δημοσίως, να πάρει τηλέφωνο να μας καρφώσει στην ΕΚΤ, να σπεύσει στο Bloomberg να πει, δεν έχω ιδέα». Στο θέμα σχέσεων Κεντρικής Τράπεζας και κυβέρνησης ο υπουργός αναφέρει: «Οφείλω να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει ζήτημα σε σχέση με την αποτελεσματική λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας και σε σχέση με τη συνεργασία. Να συμφωνήσω ότι ειδικά αυτή την περίοδο, τη δύσκολη, δεν έχουμε δικαίωμα να συντηρούμε αυτή την κατάσταση» .

Στην κριτική του κ. Γεωργιάδη βρίσκονται και βουλευτές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει απόρριψαν την πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα 6,5% και δυο μέρες μετά «έτρεχαν και μας έλεγαν να φέρουμε για υπερψήφιση κούρεμα 20%».

Σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου θεωρεί «πολύ σημαντική και θετική προοπτική την εξεύρεση και κάποιου επενδυτή, αφού, ως πράξη που θα ενίσχυε την αξιοπιστία» της Τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος».

Κανένας, λέει, δεν αμφιβάλλει ότι έγιναν σοβαρότατα λάθη από τους τραπεζίτες τα προηγούμενα χρόνια και καταλήγει: «αλλά κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι μόνοι μας το προηγούμενο διάστημα υπονομεύσαμε για πολιτικούς λόγους την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος. Το κόστος το πληρώνουμε σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: