23.4.13

M. Σάλλας Πειραιώς: Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 570 εκατ. ευρώ ...



Απομένουν μόλις 160 εκατ. για τη διασφάλιση του 10% χωρίς Cocos - Στα 800 εκατ. η θετική καθαρή θέση - Εγκρίθηκε η αμκ από την ΓΣ - Στις 20/5 το ενημερωτικό ...
Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς ύψους 7,33 δισ. ευρώ, με τον πρόεδρο Μ. Σάλλα να διαβεβαιώνει ότι ... θα καλυφθεί ο στόχος του 10% της ΑΜΚ, αφού έχουν συγκεντρωθεί ήδη 570 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, οι κινήσεις στον τραπεζικό χάρτη που υπήρξαν από τη διοίκηση κρίθηκαν ως επιτυχημένες, καθώς, πέραν των οικονομικών μεγεθών, κατάφερε με μεθοδικές κινήσεις μέσω της Millennium Βank και της Societe Generale όχι μόνο να διασφαλίσει το 10% αλλά και να υλοποιήσει αμκ χωρίς ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις αυτές οφέλησαν κατά 3 δισ. ευρώ την κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σήμερα η τράπεζα διαθέτει καθαρή θέση 800 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος είναι όλη η ανακεφαλαιοποίηση 7,33 δις ευρώ να καλυφθεί με αμκ δηλαδή για το 10%, 733 εκατ ευρώ. Άρα το καθαρό ποσό στο οποίο στοχεύει να αντλήσει τώρα από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να διαφυλάξει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα είναι 160 εκατ. ευρώ. Έτσι θα εκπληρώσει το στόχο της κάλυψης από ιδιωτικά κεφάλαια το 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας είναι προς όφελος και του ελληνικού Δημοσίου και των μετόχων, ενώ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι στις 20 Μαϊου αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ενημερωτικού Δελτίου και χρειάζονται δυο εβδομάδες για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής. Επομένως, η αύξηση πιθανότατα θα υπερβεί χρονικά το τέλος Μαΐου.
«Καταβάλλεται - είπε ο κ. Σάλλας - μία μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε. Γι αυτό άλλωστε καλούμε Έλληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και παγιοποιεί την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται πάντα να προσβλέπουμε στο μέλλον και να διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει εντός του έτους σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τη ρύθμιση του χρέους. Η προοπτική αυτή θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, να ξανανοίξουν δουλειές και να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία».
Η σημερινή Γενική Συνέλευση αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς διότι:
- Οι αποφάσεις των μετόχων της, επιβεβαιώνουν την στρατηγική επιλογή να διατηρήσει η τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και να συμβάλει αποφασιστικά στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
- Από την περυσινή Γενική Συνέλευση έως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα ενός έτους, ο Όμιλος της Τράπεζα Πειραιώς διπλασίασε τα μεγέθη του και την παρουσία του στην τραπεζική αγορά. Το ενεργητικό ανέρχεται σήμερα σε €102,6 δις από € 46,3 δις πέρυσι, οι καταθέσεις σε €54,8 δις από €19,0 δις και οι καθαρές χορηγήσεις σε €67,4 δις από €32,6 δις πέρυσι.
- Παράλληλα, η σημερινή καθαρή θέση της Τράπεζας προ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ξεπερνά τα €800 εκατ. (pro forma), ενώ πέρυσι η Τράπεζα ήταν σε αρνητική καθαρή θέση εξαιτίας του PSI.
- Τα τελευταία 15 χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε 20 επιτυχημένες εξαγορές-συγχωνεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της πρώην ΑΤΕ bank, την 27.7.12, η Πειραιώς ως κατεξοχήν Τράπεζα στήριξης της αγροτικής οικονομίας επεξεργάσθηκε και προωθεί μέτρα μεγάλης σημασίας για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα προγράμματα «συμβολαιακής γεωργίας», τα οποία ξεκίνησε ανά κλάδο προϊόντος, εξασφαλίζοντας ρευστότητα και μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.
- Την 14.12.12 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Geniki Bank, ελληνικής θυγατρικής της Societe Generale με ενεργητικό €2,5 δις. Το γεγονός αυτό όχι μόνο ενίσχυσε τη Geniki Bank κατά €350 εκατ., αλλά καλύπτει και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €170 εκατ.
- Την 26.3.13, η Τράπεζα Πειραιώς επιλέχθηκε για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Cyprus Popular Bank, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Η άμεση ενέργεια για την απορρόφηση αυτών των δικτύων προστάτευσε τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- Την 22.4.13, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εξαγορά της Millennium Bank στην Ελλάδα με ενεργητικό €5 δις. Η εξαγορά της Millennium εξασφαλίζει τη συμμετοχή της μητρικής της B.C.P. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με €400 εκατ.
Τέλος, ο κ. Σάλλας κάλεσε τους μετόχους να εγκρίνουν ψήφισμα βάση του οποίου εξουσιοδοτείται το διοικητικό συμβούλιο με στόχο η τράπεζα να μην χρηματοδοτεί καμία επιχειρηματική μονάδα που δεν θα τηρεί και δεν θα σέβεται τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας και δεν θα θίγει εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ψήφισμα:
Η συνεδρίαση της σημερινής, ιδιαίτερα σημαντικής Γενικής Συνέλευσης (της ιστορικότερης ίσως στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς), θα πρέπει να επισφραγιστεί με τη σύντομη διακήρυξη των βασικών αρχών που θα διέπουν τη συναλλακτική της δραστηριότητα και θα αποτελούν το Κοινωνικό της Συμβόλαιο και τον Καταστατικό της Χάρτη.
Η Τράπεζα Πειραιώς διακρίθηκε στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, όχι μόνο επειδή διαχειρίστηκε σωστά τα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και επειδή είναι από τους πρώτους Οργανισμούς που υιοθέτησε και πιστά τήρησε τις αρχές του Οικονομικού Συμφώνου του ΟΗΕ για την υπεράσπιση, μεταξύ των άλλων, της εργασίας και του εργαζόμενου. Στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους. Από το ξεκίνημά της και σταθερά μέχρι σήμερα έχει αποκηρύξει, σε θεσμικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο κάθε μορφή παράνομης εργασίας, έχοντας δείξει έμπρακτα ότι ο σεβασμός στην εργασία είναι το πρώτο δείγμα πολιτισμού, ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς και μακρόπνοης ανάπτυξης. Η διεθνής αναγνώριση για την θετική της πορεία αποτελεί την επιβράβευση για τη διαχρονική προσήλωσή της στις ανθρώπινες αξίες και ιδίως στην εργασία, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες. Σήμερα παρά ποτέ η Τράπεζα θεωρεί επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστεί αυτήν την πάγια αρχή της, που συνοψίζεται στη λέξη ΣΕΒΑΣΜΟΣ στην εργασία και στις σχέσεις με το συναλλακτικό της κοινό. Θα εντάξει στις προϋποθέσεις στήριξης και χρηματοδότησης κάθε είδους επιχειρηματικότητας, σε ατομική ή εταιρική βάση, όχι μόνο τα λογιστικά μεγέθη, αλλά και την πιστή προσήλωση σε μία βασική αρχή : Καμία οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να θίγει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Για το λόγο αυτό η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί αλλά και εντέλει το Δ.Σ. της Τράπεζας να μην χρηματοδοτεί καμία επιχείρηση ή οικονομική μονάδα που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς την προστασία των εργαζομένων της από την ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία.
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: