9.4.13

O Γαβράς στον αγώνα για τη διάσωση ιστορικού σινεμά της Κων/πολης...




Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης καθώς και καλλιτέχνες, εντός και εκτός Τουρκίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Κώστας Γαβράς, συμμετέχουν στον αγώνα κατά της κατεδάφισης του... ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ, στη συνοικία Μπέγιογλου. Ο έλληνας σκηνοθέτης διαδήλωσε την Κυριακή, στο πλευρό χιλιάδων πολιτών, ενώ σε γραπτή δήλωσή του καλεί τον τούρκο πρωθυπουργό να παρέμβει, ώστε να σωθεί ο κινηματογράφος.
Το Εμέκ χτίστηκε το 1884 και ο κινηματογράφος λειτούργησε από τη δεκαετία του 1940. Το 2010 ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κατεδάφισής του, προκειμένου να χτιστεί ένα εμπορικό κέντρο, που θα περιλαμβάνει πολυκινηματογράφο (multiplex). Από τότε πραγματοποιούνται συνεχώς διαδηλώσεις, προκειμένου να σωθεί το ιστορικό κτίριο και να μην υλοποιηθεί το «σχέδιο Ταξίμ», που αφορά στην ανάπλαση της συνοικίας Μπέγιογλου.

Η τελευταία διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Απριλίου, με πορεία και ολιγόωρη κατάληψη του κινηματογράφου. Εκτός από τον Κώστα Γαβρά, στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο βρετανός βραβευμένος σκηνοθέτης Mike Newell, ο γερμανός σκηνοθέτης Jan Ole Gerster και ο χιλιανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Marco Bechis. Η τούρκικη αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού, προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ τέσσερα άτομα προσήχθησαν, ανάμεσά τους και ο κριτικός κινηματογράφου Berke Gol.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κώστας Γαβράς τονίζει πως «τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν την ειρηνική συγκέντρωση δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τους λόγους για τους οποίους διαδηλώνουμε». «Ένας ιστορικός κινηματογράφος, ένα πολιτιστικό κέντρο, δεν πρέπει να κατεδαφίζεται. Είναι σαν να διαγράφουμε ένα κομμάτι της μνήμης μας. Πρόκειται για μία πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική αποτυχία», προσθέτει.

Στη συνέχεια, απευθύνεται «με όλο τον σεβασμό» στον Ερντογάν, ο οποίος είναι ο «μοναδικός εγγυητής της πολιτιστικής ακεραιότητας της Κωνσταντινούπολης» και ζητά να παρέμβει ώστε να σωθεί ο κινηματογράφος και «να μην υπερισχύσει το εμπόριο έναντι του πολιτισμού».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: